Kozármislenyi Foci

Kozármislenyi Foci

Alapítva 1989! De mi volt előtte?

2019. november 02. - Csak a Misleny

Az évek során több sajtóorgánum (országos is) kész tényként közölte, hogy a csapat alapítási éve, mint köztudott (a címerben is szerepel) 1989. Ez alapján megállapítják, hogy ez előtt nem létezett labdarúgás a településen. De ebben tévednek! Ha nem is folyamatosan, minden évben volt különböző MLSZ által szervezett bajnokságba nevezett csapata az egyesületnek, de bizony volt sportélet a faluban!

Az első írásos emlék amit én megtaláltam, de nem állítom, hogy a legelső, az 1948-ból datálódik. Itt tudni kell, hogy ebben az időben eléggé rendszertelenek voltak a sporttudósítások, így csak foghíjas beszámolók állnak rendelkezésre ebből az időszakból. Nem tudom, hogy ekkor éppen milyen szervezet keretében működött a csapat, de minden esetre neveztek egy nyári felkészülési tornára. A "Szabadság Vándorserleg Kupa" A csoportjába kaptak besorolást. Csoport ellenfelek a következők voltak: Pécsbányatelep, Bőrgyár A, Munkásszövetkezet, Vasas, Erzsébettelep, Pannónia. Az első fordulóban a mislenyi pályaválasztás mellett a Vasas volt az ellenfél. Feltételezem, hogy ebben az időben lett kialakítva az első pálya Mislenyben a három víztorony mellett, de erről majd később. 1948. július 30-i tudósítás az Új Dunántúl újságból: Pécsbánya-Kozármisleny 5-1 (1-1) Vezette: Jelenszky Góllövők: Kirsching és Stier 2-2, Bazár illetve Nagy. Ezután még augusztus 1-én a Munkásszövetkezet látogatott Mislenybe, Augusztus 8-án pedig az Erzsébettelep vendégei voltunk. Más tudósítást nem találtam ebből az időszakból.

Az ezt követő években a járási bajnokságokba nem nevező, de hobbi csapatként működő egyesületeknek az MLSZ megszervezte az Alapfokú Bajnokságot. Az eléggé rendszertelenül működő bajnokságba menet közben csatlakoztak a csapatok, vagy szálltak ki. Mivel itt is elég kevés írásos tudósítás maradt fent, ezért nem állítanám biztosan, hogy a csapat itt nem indult, de erre írásos bizonyítékom nincs.

Amiről viszont biztosan be tudok számolni, hogy az 1952-es Pécsi Járási bajnokság Keleti csoportjának nevezői között volt Kozármisleny, de itt a bajnokságot nem fejezte be, idő előtt visszalépett.    

 Az ezt követő bajnoki szerepléseke nyomon követésére van egy összefoglaló oldal ide kattintva. Itt mindenki megtalálja amit szeretne ebben a témában. Én a továbbiakban az emlékezetes eseményeket próbálom összefoglalni. 

Az első bajnoki cím, ami írásban is fennmaradt, az az 1960-61-es szezonban jött össze. A Pécsi Járás II. osztályában sikerült a bajnoki cím kivívása. Néhány eredmény a szezonból: Kozármisleny-Hásságy 2-2 (ez volt mindkét csapat egyetlen döntetlenje a szezonban),  Nagykozár-Kozármisleny 1-3, Kozármisleny-Pogány 5-1. A bajnokság felénél még a csapat az 5. helyen állt (5 mérkőzés 3 győzelem 2 vereség 9-11-es gólaránnyal), két mérkőzéssel kevesebbet játszva, mint a többiek. Ennek oka, hogy két mérkőzést tavaszra halasztottak, mert a csapatot szállító gépjárművel halálos kimenetelű balesetet szenvedtek. A cikkhez megjelentekhez csak annyit tennék hozzá, hogy a csapat járműve az Újpetre felé tartó úton haladt, nem a Mohácsi országúton, ahogy a szövegben szerepel.

A következő állomás az 1965-ös bajnoki cím. Itt a Pécsi Járás II. osztályának  Keleti csoportját sikerült megnyerni. A pontos végeredményt nem közölték, de néhány eredményt igen: Kozármisleny-Vokány II. 7-0, Kozármisleny-Kistótfalu 5-1, Szőkéd-Kozármisleny 4-2. A Dunántúli Napló 1965. november 25-i számában így írt az egyesületről: "A kozármislenyi sportkör évek óta csak labdarúgásban biztosított sportolási lehetőséget a falu fiataljainak. A labdarúgók váltakozó sikerrel szerepeltek, az elmúlt években nem egy mérkőzéstől távol maradtak. Az idén már rendszeresen megjelentek a mérkőzéseken. A játékosok szorgalmával sem volt baj, s az eredmény: a csapat bajnokságot nyert a járási II. osztályban. Győrfi Béla a szakosztály vezetője igen sokat tett a sport népszerűsítése, a fiatalok sportolási lehetőségének biztosítása érdekében."   

Ezt követően évekig sikerült megragadni a legfelsőbb járási osztályban, mígnem az 1973-74-es szezonban rosszabb gólkülönbséggel kiesés következett. Az akkori eredmények nem adtak túl sok sikerélményt a szurkolóknak: Áta-Kozármisleny 3-2, Kozármisleny-Újpetre 1-1, Vokány-Kozármisleny 6-2, Nagypall-Kozármisleny 3-1, Kozármisleny-Nagykozár 0-3, Kozármisleny-Bogád 3-1, Kozármisleny-Vokány 0-1, Egerág-Kozármisleny 4-1.

1977-ig még a Járási II. osztályban játszott a csapat, majd hirtelen eltűnt a járási csapatok listájáról egészen 1981-ig, amikor is már a Járási Bajnokságot kiváltó Pécsi Városkörnyéki bajnokságban indult. Ebben az időben a településen próbálkoztak férfi kézilabdával. Valószínűleg mivel ide többen átpártoltak nem maradt elég játékos a futball csapatra. Itt 1984-ig három szezont húzott le a csapat. Majd ismét szüneteltette a működését, egészen 1989-ig. Itt érkezünk meg a mai sikerek alapjaihoz!

Az 1988-89-es szezonban ismét a Városkörnyéki bajnokságba nevezett csapatunk, amit első nekifutásra meg is nyert! Így kivívta a jogot a Megyei II. osztályú bajnokságban való szereplésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozarmislenyifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr5815276512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása